Verhuizen? Behoud je huidige hypotheekrente!

De afgelopen jaren bereikte de Nederlandse hypotheekrente een historisch laag punt. Wie een huis kocht betaalde op het meest gunstige moment minder dan 2 procent voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. Nu de hypotheekrentes weer stijgen - de 20-jaars rente ligt nu weer rond de 5% - daalt de maximale leencapaciteit van kopers. Maar wist je dat je je huidige hypotheekrente mee kunt nemen?

Het meenemen van je huidige hypotheekrente wordt ook wel de ‘verhuisregeling’ of ‘meeneemregeling’ genoemd. Ga je verhuizen en maak je gebruik van deze regeling, dan behoudt je het huidige rentecontract voor de resterende rentevaste periode. De rentestijging van het afgelopen jaar heeft zo slechts beperkte invloed op de maandlasten en je maximale leencapaciteit. De verhoogde rente geldt namelijk alleen voor een nieuw lening deel. Hoe langer de looptijd van de huidige hypotheek, hoe groter het voordeel.

Een rekenvoorbeeld: Piet heeft in 2019 een hypotheek afgesloten voor een woning met een aankoopprijs van € 300.000. Hij heeft hiervoor een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 20 jaar tegen een rente van 1,8%. In december 2022 heeft Piet een nieuwbouwwoning gekocht van 470.000. De hypotheekschuld van de hypotheek die hij in 2019 afsloot is op dat moment nog € 276.000. De hypotheek heeft nog een restant rentevaste periode van 17 jaar. Dit deel van zijn hypotheek kan Piet meenemen om zijn nieuwe woning te financieren. De overige €194.000 zal Piet tegen het huidige rentetarief moeten financieren.

Nieuwe hypotheekaanvraag

Wanneer je gebruikmaakt van de meeneemregeling, neem je niet je volledige hypotheek mee, maar alleen de hypotheekrente - en termijn. De hypotheekaanvraag voor een nieuwe woning staat hier los van. Dat betekent dat er bijvoorbeeld opnieuw een inkomenscheck wordt gedaan om jee maximale leenbedrag te bepalen. Als de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd, kun je van de verhuisregeling gebruikmaken.

Randvoorwaarden

Daarnaast moet je hypotheekaanvraag aan dezelfde randvoorwaarden voldoen om je hypotheekrente volledig mee te kunnen nemen. De hoogte van de hypotheekrente wordt deels bepaald door de waarde van de woning ten opzichte van het hypotheekbedrag dat je wilt lenen. Heb je je huidige woning gekocht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en valt de nieuwe woning boven de NHG-grens, dan vervalt bijvoorbeeld het NHG-rentevoordeel. Het kan dus zijn dat je nieuwe rentepercentage iets hoger wordt.

Onderzoek de mogelijkheden

De meeste geldverstrekkers bieden de mogelijkheid aan om je hypotheek mee te nemen. Toch kunnen de voorwaarden per geldverstrekker verschillen. Onderzoek daarom de voorwaarden ruim voordat je je huidige woning verkoopt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Wil je de volgende stap maken? Vraag dan onze hypotheekadviseur om een passend advies!

Terug naar nieuwsoverzicht