Jubelton schenken, wat is nog mogelijk?

De jubelton, je hebt er vast al meer over gehoord. Het was jarenlang een prettige regeling voor huizenkopers die een financieel steuntje in de rug wel konden gebruiken. Vanaf 1 januari 2023 verandert de regeling om in 2024 uiteindelijk helemaal te verdwijnen. De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is nu nog maximaal €106.671,-. Vanaf 2023 wordt deze belastingvrijstelling een stuk lager.

Het is echter mogelijk om de schenking te spreiden. Ook kan langer de tijd worden genomen om het schenkingsbedrag te besteden. Zo kan langer gebruik worden gemaakt van de jubelton. Wie in 2022 een schenking heeft gedaan voor de eigen woning, maar niet de volledige €106.671,-, kan het resterende deel alsnog in 2023 schenken (aanvullende schenking.

De ontvanger heeft tot uiterlijk 31 december 2024 om de schenking te besteden ten behoeve van de eigen woning. Let op: de ontvanger van de schenking moet in de aangifte schenkbelasting voor de schenking in 2022 een beroep doen op de vrijstelling. 

Meer informatie

Terug naar nieuwsoverzicht